Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjU Ličkoj kući nova meni karta

10.07.2020 08:56:39

      U kultnom restoranu „Lička kuća“ Nacionalnog parka Plitvička jezera novi koncept meni karte, odnosno novog načina pripreme i izrade jela. Ujedno je napravljena i najava budućih aktivnosti u razvoju gastronomije i ugostiteljstva u Parku.

Meni karta formirana je kao prvi javnosti vidljivi rezultat višegodišnjih promjena i unapređenja ugostiteljske ponude Parka, a nastala je prema programima edukacija kadrova u kuhinjama, unutarnjih unapređenja sektora vlastitih pekara, slastičarnica i mesarnice, te tehnoloških investicija u opremanje pripremnica namirnica i kuhinjskih pogona.

U ugostiteljskom dijelu Nacionalnog parka Plitvička jezera danas postoji niz objekata; to su četiri hotela sa vlastitim restoranima, dva samostalna restorana, restorani u sklopu dva kampa, kao i manji ugostiteljski objekti raspoređeni na ulazima i unutar parka.

NP Plitvička jezera smješten je u destinaciji Lika, koja je sama po sebi ekološka oaza, jer se upravo u njoj nalaze tri nacionalna parka, park prirode, pećinski park i niz prirodnih fenomena. Specifičan okus hrane može se zahvaliti iznimno bogatim pašnjacima, a za Liku je specifično da na jednom kvadratnom metru raste više od 50 vrsta biljaka od kojih je 25 posto ljekovitih. Rezultat toga je certifikat LIKA QUALITY (LQ). Trenutno u sustavu LQ ima 160 proizvoda, a mnogi od njih se koriste u karti jela Ličke kuće.

Prateći tržišne trendove, jednako kao i nacionalnu strategiju unapređenja hotelijerske i ugostiteljske ponude te podizanja usluga na nivo 4 i 5 zvjezdica na tragu kojih od iduće godine dva hotela kreću sa temeljitom rekonstrukcijom i podizanjem usluge, prije dvije godine pokrenut je i interni program „gastro akademije“, a kao sinonim za velik broj edukacijskih programa, radionica i studijskih putovanja kojima se nastoji postići krajnji cilj – ponuda jela napravljena po visokim gastronomskim standardima kakva su si u zadatak dali ravnateljstvo i djelatnici parka.

Predstavljanje nove karte jela u „Ličkoj kući“ tako je strateški kumulus dosadašnjeg rada.

Najperspektivniji kadrovi parka predvođeni su mladim kuharom Igorom Jularićem. Pri kreiranju novih receptura i jela, imali su između ostalog na umu sljedeće činjenice. Prva je isticanje vlastite proizvodnje namirnica što se odnosi na temeljce spravljenih isključivo od povrća i mesa, tijesta za kruhove i slastice iz vlastite pekarnice ili obrade biranog mesa iz vlastite mesnice. Sve to je bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka. Druga je korištenje moderne kuharske tehnologije primjerice u zrenju mesa, u hladnom i toplom dimljenju mesnih prerađevina kao što su vlastita proizvodnja kobasica, u produkciji vlastite tjestenine ili pak u proizvodnji lokalnog izvornog namaza – Ličke base. Treća je kreativno poigravanje sa tradicionalnim prehrambenim navikama i jelima.

Na novoj karti jela predstavljena su jela kao što je „Lički zavežljaj“ u kojem se gostima servira jelo koje simulira janjeće pečenje s prilogom iz peke, ali spravljeno u malim porcijama ili „Orzoto od janjetine“ u kojem se spretno spaja tradicionalna žitarica ječam zajedno sa redukcijom tamnog Velebitskog piva i vlastitog španjolskog temeljca od junećih kostiju uz pirjano meso janjetine iz Like.

I slastice su, uz tradicionalne ličke štrudle dobile nove buduće gastro ikone; planetarno popularna „cheesecake“ torta u Ličkoj kući napravljena je od ličke base, a glazirana je pekmezom od šljiva. Pekmez je također dio programa unapređenja gastro ponude Parka. Već dvije godine djelatnici parka kroz svojevrstan program „team building-a“ sami obiru lokalne šljivike, a od plodova u kuhinjama parka kuhaju pekmeze u kotlovima, pasteriziraju ih i tijekom godine koriste u izradi deserata.

Međutim, u Ličkoj kući će se i dalje moći uživati i u okusima i stilovima koji već pomalo pripadaju gastronomskoj prošlosti, kao što su janjetina s ražnja ili ispod peke, teletina ispod peke, lički krumpir…, no ta će se jela ipak raditi za goste koji će svoj dolazak najaviti barem jedan dan ranije.

Stara-nova Lička kuća novu meni kartu će pokrenuti 20. srpnja, a kroz godinu će se ona unapređivati, mijenjati i nadograđivati ovisno o sezonama kao i novim idejama kojih već sada ne nedostaje.

Na degustacijskoj prezentaciji predstavljena su birana jela iz buduće ponude;

§ Tortellini punjeni skutom

· (ručno rađeni tortellini na kremi od buče, pesta od rikule, prženih bučinih sjemenki, sotirane gljive , zreli kravlji sir)

§ Valjušci punjeni dimljenom pastrvom i pršutom

· (ručno rađeni valjušci od krumpira iz Like punjeni hladno dimljenom pastrvom i pršutom, pirjani na bijelom vinu)

§ Orzoto od janjetine

· (pirjano meso janjetine iz Like, ječmena kaša sa tamnim Velebitskim pivom)

§ Lička juha

· Tradicionalna juha s mesom janjetine, krumpirima i povrćem

§ Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja

· (kotlet janjetine iz Like sporo kuhan u vakuumu te zapečen u pećnici, krema od cvjetače, sotirano povrće, umak od timijana)

§ Lički zavežljaj

· (meso janjetine iz Like, lička šljivovica, krumpir iz Like, mrkva, celer, rajčica, začinsko bilje)

§ Janjeća pljeskavica

· (mljeveno meso od janjetine iz Like, sir škripavac uz krumpir s lukom i slaninom, umak od base i kopra, čips od luka, pečena paprika)

§ Domaće kobasice na đuveču od ječma

· (kobasice od čistog junećeg mesa u janjećem crijevu, hladno dimljene na biranom drvetu, ječam u pirjanom povrću, sotirani luk u bijelom vinu)

Krumpir s lukom i slaninom

· (kockice krumpira iz Like kuhane pa potom pržene na luku i dimljenoj slanini)

§ Domaći đuveč s ječmom

· (pirjano korjenasto povrće, rajčica, paprika, tikvica, patlidžan, kuhani ječam i krumpir …)

§ Rib-eye steak

· (odrezak odležanog junećeg mesa iz prednjeg dijela hrpta,400 g)

o Prženi luk, sotirano povrće

§ Torta od base i pekmeza od šljiva

· (basa iz Ličke kuće, pekmez iz sustava Plitvica)


www.slobodnalika.com

Komentari
  • Nema unesenih komentara, prava prilika da budete prvi :)
Dodaj komentar
Komentiranje sadržaja na portalu slobodnalika.com omogućeno je samo registriranim korisnicima.

Ako si već registriran, ulogiraj se ovdje, ako nisi, klikni ovdje za registraciju. Osim komentiranja kao registrirani korisnici dobivate i prava za :
  • Pristup forumu
  • Upis besplatnih oglasa
  • Dodavanje unosa u žute stranice
  • Te možete komunicirati i družiti se sa ostalim članovima portala
  • ...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju

Gospodarstvo

Mladi Kolačevići ponos Like

29.08.2020 20:24:09

Politika

I bez Milinovića HDZ je utvrda

06.07.2020 07:35:57
Korisnički podaci
Niste logirani, klikni ovdje za login ili registraciju na slobodnalika.com.
Marketing - slobodnalika.com

Žute stranice

Naša baza gospodarskih subjekata broji 51 zapisa.
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com
Marketing - slobodnalika.com