Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjNa današnji dan bio je krvavi Uskrs na Plitvicama 1991.godine

31.03.2020 07:30:10

Na današnji dan prije 29.godina svijet je slavio najveći kršćanski blagdan Uskrs. U Hrvatskoj je  te  1991  godine  bio krvavi Uskrs jer se u plitvičkoj šumi dogodila oružana pobuna protiv tek stvorene Hrvatske. Srpski pobunjenici pod vodstvom Milana Martića zauzimaju područje Plitvičkih jezera. Nedugo nakon toga, teroristi su provalili i u upravu parka Plitvičkih jezera. Službenici su otpušteni i poslani kući, i proglašeno je pripajanje parka takozvanoj Krajini, nije dugo trajalo.Ubrzo je ministarstvo unutarnjih poslova RH reagiralo upozorenjem, a nakon što su teroristi počeli pljačkati park i maltretirati zatočene ljude, MUP šalje policiju iz Gospića, Karlovca i Zagreba. Hrvatski policajci dočekani uskrsnoj zimi i magli barikadama i pucnjavom iz zasjede. Nekoliko policajaca je ranjeno, a Josip Jović iz Aržana je ubijen.U svijet su otišle prve slike rata za slobodnu Hrvatsku.

Ispaljena je tada i tromblonska mina na autobus zagrebačkih “Transporta”, no Bog je čuvao hrvatske heroje.Nakon akcije uhićeno je 29 terorista, hrvatska policija je ovladala parkom, a pristigla je JNA iz Slunja i Knina te zauzela sve prilaze Plitvičkim jezerima. JNA koja se još tada “proglašavala neutralnom, narodnom i legalnom”, otvoreno se stavila na stranu pobunjenih Srba, što se pokazalo u danima pakla poslije krvavog plitvičkog Uskrsa.U teškoj velikosrpskoj agresiji koja je uslijedila, tako je Josip Jović, postao prva žrtva Domovinskog rata i simbol pravih branitelja i tisuća heroja koji su kasnije ostavili kao Jović svoje živote za slobodnu Hrvatsku.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju