Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjLičanka u novom Saboru

07.07.2020 17:39:00

Dalija  Orešković, uz Milana Vrkljana iz Domovinskog pokreta ušla je u novi Hrvatski sabor pa će tako Lika imati uz HDZ-ovu Anitu Pocrnić Radošević tri zastupnika, kao nikada  prije. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zastupničko je mjesto izborila kao kandidatkinja liberalne koalicije u kojoj su, osim njezine Stranke s imenom i prezimenom, još i Pametno te Fokus. Stoga je i odgovor na pitanje je li zadovoljna rezultatima bio očekivan:

"Zadovoljni smo. U uvjetima za nas vrlo kratke i teške kampanje mislim da smo ostvarili stvarno dobar rezultat. Mi smo se kao koalicija formirali svega dva dana prije predaje kandidacijskih lista."

Kako komentirate rezultate izbora? Smatrate li da je Hrvatska skrenula udesno?

Mislim da je HDZ kapitalizirao ono što je i htio postići organiziranjem izbora u trenutku kad su uživali ugled i povjerenje javnosti na temelju rada Nacionalnog stožera civilne zaštite. To je ono što su pokazali rezultati. Mislim da je strah od korone utjecao na slabiju izlaznost naših birača i činjenicu da je SDP, kao barem do sada vodeća oporbena stranka, dramatično podbacio, prije svega zbog svojih slabosti. Već duže vrijeme nisu u nekom programskom smislu ponudili odgovor ni na jedan od ključnih problema koji tište naše građane. Činjenica je da je lijevo i liberalno biračko tijelo puno zahtjevnije od desnog. Situacija u državi pokazuje da su građani zasićeni parolama i demagogijom i da traže one koji mogu suvislo i kompetentno govoriti o temama koje naše ljude muče. To SDP očito više nije u stanju, i to duže vrijeme.

Garantira li ovaj rezultat stabilnost koju Plenković često spominje?

To ćemo tek vidjeti. HDZ je dobrim dijelom odgovoran za situaciju u kojoj se država nalazi pa sad nek pokažu jesu li kadri bilo koji od problema rješavati ili će se država nastaviti kretati unatrag i prema dnu.

Kako planirate početi saborski mandat?

Mi smo i u ovako kratkoj kampanji jasno zacrtali okvire svojih političkih ciljeva i programa, a to su strukturne reforme, preustroj države, dovođenje države u red od vrha do dna. Kroz sva ova područja mi ćemo u svim našim javnim nastupima i djelovanjima inzistirati na temama o kojima na ovakav način, ovako razrađen i pripremljen, ne govori ni jedna druga politička opcija. To je ono što predstavlja i nudi centar. Očekujem da ćemo kroz ovu platformu, koja sada ima tri saborska zastupnika, što nam daje mogućnost formiranja kluba, moći u značajnijoj mjeri pridružiti se većem broju naših potencijalnih birača. Očekujem i da će podrška za ono za što se zalažemo rasti. Istraživanja pokazuju da naši građani žele reforme, no to se nije odrazilo na rezultat ovih izbora. Ono što smo govorili u kampanji još uvijek nije u tom suženom medijskom prostoru došlo do onih koji bi takve reforme htjeli podržati.

Očekujete li da će Vaša koalicija biti dovoljno čvrsta?

Očekujem da će biti čvrsta. Prvo, mi smo u programskom smislu jako kompatibilni. Kao drugo, otežani uvjeti ove kampanje natjerali su nas da se više oslonimo jedni na druge, da budemo kreativni. Tu smo se malo bolje upoznali i dosta zbližili. Očekujem da ćemo biti kompaktni, a i lijepo se rasporedilo da je svaka sastavnica te koalicije dobila po jednog predstavnika.

Gdje vidite Hrvatsku u predstojećem mandatu? Sada je jasno da nas očekuje ekonomska kriza, neizvjesno je što će biti s koronom. Ipak, čini se da bi HDZ mogao stabilno odraditi četiri godine.

To ne znamo. Nitko od nas ne zna kako će se gospodarska situacija odraziti na stabilnost HDZ-a, a očekujem da će ovaj sastav Hrvatskog sabora dobiti oporbu kakvu Hrvatska dugo nije imala. Ne mislim samo na nas. Tu su brojna lica koja su pokazala da misle svojom glavom, imaju svoj cilj, imaju svoja politička uvjerenja i za njih su se spremni boriti. Dosad su u saboru uglavnom sjedili ne samo žetončići nego i klimavci. Od sadašnjih očekujem da će biti aktivni zastupnici koji će Hrvatskom saboru vratiti onu ulogu koju bi trebao imati - kao mjesto na kojem se o političkim temama argumentirano raspravlja. To hrvatska javnost dugo nije vidjela.


www.slobodnalika.com

Zadnji komentari

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju