Slobodna Lika - Regionalni Portal Ličko Senjske županije - Gospić, Ogulin, SenjNa današnji dan bio je krvavi Uskrs na Plitvicama 1991.godine

31.03.2020 07:30:10

Na današnji dan prije 29.godina svijet je slavio najveći kršćanski blagdan Uskrs. U Hrvatskoj je  te  1991  godine  bio krvavi Uskrs jer se u plitvičkoj šumi dogodila oružana pobuna protiv tek stvorene Hrvatske. Srpski pobunjenici pod vodstvom Milana Martića zauzimaju područje Plitvičkih jezera. Nedugo nakon toga, teroristi su provalili i u upravu parka Plitvičkih jezera. Službenici su otpušteni i poslani kući, i proglašeno je pripajanje parka takozvanoj Krajini, nije dugo trajalo.Ubrzo je ministarstvo unutarnjih poslova RH reagiralo upozorenjem, a nakon što su teroristi počeli pljačkati park i maltretirati zatočene ljude, MUP šalje policiju iz Gospića, Karlovca i Zagreba. Hrvatski policajci dočekani uskrsnoj zimi i magli barikadama i pucnjavom iz zasjede. Nekoliko policajaca je ranjeno, a Josip Jović iz Aržana je ubijen.U svijet su otišle prve slike rata za slobodnu Hrvatsku.

Ispaljena je tada i tromblonska mina na autobus zagrebačkih “Transporta”, no Bog je čuvao hrvatske heroje.Nakon akcije uhićeno je 29 terorista, hrvatska policija je ovladala parkom, a pristigla je JNA iz Slunja i Knina te zauzela sve prilaze Plitvičkim jezerima. JNA koja se još tada “proglašavala neutralnom, narodnom i legalnom”, otvoreno se stavila na stranu pobunjenih Srba, što se pokazalo u danima pakla poslije krvavog plitvičkog Uskrsa.U teškoj velikosrpskoj agresiji koja je uslijedila, tako je Josip Jović, postao prva žrtva Domovinskog rata i simbol pravih branitelja i tisuća heroja koji su kasnije ostavili kao Jović svoje živote za slobodnu Hrvatsku.


www.slobodnalika.com

Komentari
  • Nema unesenih komentara, prava prilika da budete prvi :)
Dodaj komentar
Komentiranje sadržaja na portalu slobodnalika.com omogućeno je samo registriranim korisnicima.

Ako si već registriran, ulogiraj se ovdje, ako nisi, klikni ovdje za registraciju. Osim komentiranja kao registrirani korisnici dobivate i prava za :
  • Pristup forumu
  • Upis besplatnih oglasa
  • Dodavanje unosa u žute stranice
  • Te možete komunicirati i družiti se sa ostalim članovima portala
  • ...

Povezani sadržaji...

Pretraži slobodnalika.com Pošalji prijatelju